Tempranillo

De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, maar kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma’s en elegantie te krijgen, is een koeler klimaat nodig. Maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het ’s nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als toonvoorbeeld de streek Ribera del Duero.

De tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in assemblages. De riojawijnen zijn combinaties van tempranillo met ondersteunende druiven als grenache en carignan (in Rioja mazuelo genoemd). Door de grotere hoogte in de Ribera del Duero kunnen hier cépagewijnen worden gemaakt. In Toro heerst over het algemeen een hogere temperatuur en daardoor is hier een kloon ontstaan, de tinta de Toro, die tegen hogere temperaturen kan.

Bron: Wikipedia

Shiraz

Shiraz is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. We weten dat de meeste Shiraz die aangeplant werd in Australië afkomstig zijn van 6 stekken die James Busby in de 19e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel uit de Franse Rhônevallei. Doordat het ras zo flexibel is wat klimaat en bodem betreft is deze de laatste 160 jaar voortdurend aangeplant in Australië. Shiraz heeft de opmerkelijke capaciteit om de kern van zijn karakter te behouden en toch veel verschillende gezichten te tonen. Wereldwijd proberen andere landen Australië in te halen. Anders dan 25 jaar geleden, heeft Shiraz nu een internationale status. Australië blijft echter voorop lopen door nieuwe aanplant en voortdurende verbeteringen. Australië houdt ook de waardevolle bron, de oude ranken, in ere.

Bron: Wikipedia

Semillon Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voornaamste druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

Daarnaast zijn er interessante assemblages met de Semillon-druif in de bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede Sauvignon Blancwijnen
gecombineerd met de semillon druif uit de nieuwe wijnwereld Australië.

Bron: Wikipedia

Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: sancerre, menetou-salon en pouilly-fumé. Daarnaast zijn er interessante assemblages met de sémillon-druif in de bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede sauvignon blancwijnen uit de nieuwe wijnwereld.

Bron: Wikipedia

Pinot Noir

De Pinot Noir bezit in Australië, buiten de Bourgogne, de meest geschikte gebieden voor de aanplant van deze druif. De Pinot Noirstaat bekend als een zeer gevoelige druif die niet overal kan worden aangeplant. Het klimaat is het belangrijkste voor deze druivensoort. In Australië komt de Pinot Noir vooral voor in streken als Tasmanië, de Port Philip zone van Victoria en Henty. De Pinot Noir ranken die in de beste gebieden van Australië groeien zijn hooguit 25 jaar oud. In de toekomst zullen er dus meer oudere wijnranken komen die voor nog betere wijnen kunnen zorgen.

Bron: Wikipedia

Meunier

De Pinot meunier – ook bekend als Schwarzriesling – is een blauwe druivensoort. De druif wordt gebruikt voor het maken van rode wijn en champagne. Bij champagne is de druif vooral bekend om zijn ondergeschikte rol qua naam, die in volume echter een prominente rol blijkt te zijn. Een belangrijk kenmerk is de opbrengst die beter is dan Pinot noir, de andere blauwe druif die voor champagne gebruikt wordt. De vroegrijpe druif is verder winterhard en bestand tegen voorjaarsvorst. Dit alles maakt hem een ideale druif voor het noorden van Frankrijk. De druif, die een DNA verwantschap lijkt te hebben met de pinot noir, pinot blanc en de pinot gris, geeft mooi zuur en veel fruit. De wijn van de drie verschillende voor champagne gebruikte druivenrassen ondergaat een verschillende rijping waarbij de pinot meunier niet bijdraagt aan de harmonische rijping. In de duurdere champagnes, wijnen die bedoeld zijn om lang op vat en tijdens de prise de mousse in de fles op gist te rijpen, vindt men dan ook weinig of geen pinot meunier. De meeste champagnehuizen zijn trots op hun pinot noir en chardonnay maar ook de pinot meunier, de minst gewaardeerde druif, kan bijdragen aan fruitige en harmonisch geassembleerde champagne. Champagnes met een hoog aandeel pinot meunier zijn in de 21e eeuw in de prijzen gevallen bij proeverijen.

Bron: Wikipedia

Pinot Gris

De ‘Pinot Gris’ is een uit Frankrijk afkomstige cultivar van de druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen Pinot Grigio, malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát. De vruchten van dit ras hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De ‘Pinot Gris’ heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van ‘Pinot Gris’ daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.

Bron: Wikipedia

Petit Verdot

De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot de beste van de wereld behoort. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine’s waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben.

Bron: Wikipedia

Muscat

Waarschijnlijk is de muscat de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste warmteminnende druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd omdat ze er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d’alexandrie en muscat ottonel.
Bron: Wikipedia

Merlot

De Australische Merlot omvat een breed scala aan stijlen: geurige, ronde wijnen, zacht met een vlezige structuur en tonen van munt, pruim en vruchtencake, maar ook de meer geconcentreerde, complexe en fluwelige Merlots. Deze wijnen worden gekenmerkt door de rijpere fruittonen van pruimen, bramen, bosbessen en zwarte bessen. Men ziet Merlot niet vaak als monocépage maar vaak in een blend met een Cabernet druif.

Bron: Wikipedia

Marsanne

Marsanne is een wit druivenras dat oorspronkelijk uit het noordelijk Rhône gebied komt. Tegenwoordig wordt het ras ook in onder meer het zuidelijk Rhône gebied, Californië en in Australië aangetroffen, waar deze druif al sinds midden 19e eeuw aangeplant wordt.

Bron: Wikipedia

Chardonnay

De Chardonnay wordt geteeld in alle Australische staten en gedijt in alle klimaatzones. De wijnen uit de koelere regio’s worden vooral gekenmerkt door noten
van appel, kweepeer, grapefruit en limoenen, terwijl die uit de warme tot hete gebieden meer doen denken aan perzik en tropische vruchten. De populariteit van deze wijn heeft dankzij de rijke smaaktonen en het boeket van rijp fruit een grote vlucht genomen. De Chardonnay is dan ook uitgegroeid tot de meest populaire Australische witte wijn.

Bron: Wikipedia